Wat je kan doen bij een opgeblazen gevoel: 6 tips voor een gezonde spijsvertering

Opgeblazen gevoel
Klik om te delen op social media:

Heb jij weleens last van een opgeblazen gevoel, een moeilijke stoelgang? Of voel je je vaak moe en heb je moeite met afvallen? Het kan allemaal wijzen op problemen met je spijsvertering. In dit artikel vertel ik je wat je hieraan kunt doen.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets aankoopt, dan kan het zijn dat ik daar een klein bedrag aan verdien. Het kost jou niets, en op deze manier kan ik deze website en blog blijven onderhouden. Alle producten die ik deel heb ik persoonlijk getest en goedgekeurd. 

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, zul je helaas vaak ook andere problemen met je spijsvertering ervaren. En dat kan je een heleboel vertellen over hoe het met de gezondheid van je spijsverteringssysteem is gesteld.  

Stel jezelf de volgende vragen om je situatie in kaart te brengen:

  • Wanneer heb je last van een opgeblazen gevoel? Direct na de maaltijd, een paar uur erna?  
  • Heb je meer last wanneer je bepaalde gerechten of ingrediënten hebt gegeten? 
  • Hoe vaak ga je naar het toilet voor de grote boodschap? 
  • Heb je een gezonde ontlasting? (zie kader) 
  • Heb je last van winderigheid? Met of zonder sterke geur? 

Een handig weetje: Als we specifiek kijken naar gezonde ontlasting, dan hebben we het over deze kenmerken:

  • Je gaat minstens één keer per dag naar het toilet  
  • Je ontlasting komt er in grotere, soepele stukken uit (een beetje als een sigaar). 
  • Je voelt een gezonde drang, zodat je ontlasting er zonder al te veel persen uitkomt 
  • Je ontlasting is niet te vettig, maar ook niet te droog 
  • Je bent na twee of drie keer afvegen schoon

Hoe komt het dat je een opgeblazen gevoel hebt?

Een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door problemen met je spijsvertering. Hierbij kijken we naar de weg die je voedsel aflegt door je lichaam, en ook naar wat, hoeveel en hoe vaak je eet. Iedere keer als je iets eet, gaan onder andere je maag, lever, gal, pancreas, en je dunne en dikke darm aan het werk. Het eindresultaat is je stoelgang.

In een normale, gezonde situatie zijn alle onderdelen van je spijsverteringssysteem goed op elkaar afgestemd. Voeding wordt afgebroken in voedingsstoffen en energie, en afvalstoffen worden verwijderd uit je lichaam. Ook is je spijsvertering belangrijk voor een gezond immuunsysteem, en is er een grote wisselwerking tussen je darmen en je mentale gezondheid. 

Problemen met je spijsvertering

Als er ergens iets hapert in dit systeem, dan kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, buikpijn, constipatie of diarree, moeheid, en huidproblemen (denk aan acné). Door aanpassingen te maken in je voedingspatroon, kun je een heleboel verbeteringen teweegbrengen.  

Als we specifiek naar het opgeblazen gevoel kijken, dan zijn twee organen in je spijsverteringsstelsel heel belangrijk: de pancreas en de darmen.

Belangrijk: Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, of dat de problemen met je spijsvertering je leven beheersen? Neem dan zeker contact op met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel doorsturen naar een specialist.

De pancreas

De pancreas (ook wel alvleesklier genoemd) heeft twee belangrijke taken:

  • De productie van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt 
  • De productie van enzymen die je voedsel verteren, oftewel in kleinere stukjes hakken 

Als je veel eet, en vooral veel koolhydraten eet (in verhouding met de rest van je eten), raakt je pancreas overbelast. Het zal zich voornamelijk bezighouden met insuline produceren, omdat er zoveel suikers uit de koolhydraten binnen komen.

Hierdoor kan je pancreas zijn tweede belangrijke werking niet meer doen, i.e. enzymen produceren die je voedsel in kleinere stukjes hakken. Je verteert je voedsel dus niet goed, waardoor het in brokken door je darmen gaat. Hierdoor kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, constipatie.  

De dunne en de dikke darm

Als we het hebben over de darmen, zijn dat eigenlijk twee verschillende organen binnen je spijsverteringsstelsel:

  • De dunne darm is verantwoordelijk voor de chemische vertering van voeding. Onder andere met de enzymen uit de pancreas, haalt het alle bruikbare voedingsstoffen uit je voedsel, zodat ze opgenomen kunnen worden in je bloed. 
  • De dikke darm doet het praktische opruimwerk. Alles wat aan het einde van de rit is overgebleven, moet in kleine stukjes uit je lichaam.

De darmwand is bedekt met darmflora. Dit zijn de bacteriën die in je darmen leven. Als de darmflora niet gezond is, of aangetast is door toxische stoffen (uit de omgeving, maar net zo goed uit voeding, denk aan suikers, alcohol, koffie, lactose) krijg je ontstekingen. Die inwendige ontstekingen verzwakken je immuniteit, maken je ziek, en zorgen ervoor dat je spijsvertering niet goed meer werkt.  

Groenten en vezels

Tips voor een gezonde spijsvertering

Zoals je ondertussen begrijpt; als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dan moeten we kijken naar je spijsvertering. En het zal je niet verrassen; voeding heeft een directe invloed op de werking en de gezondheid van je spijsverteringsstelsel. Daarom gaan we hier wat dieper in op gezond eten voor je spijsvertering. 

Beweging: Hoewel dit artikel vooral gaat over het belang van voeding voor een gezonde spijsvertering, is ook beweging heel belangrijk. Twee tips:

  • Beweeg na de maaltijd; ga bijvoorbeeld een stukje wandelen 
  • Masseer je buik om je dikke darm een handje te helpen om je stoelgang op gang te brengen 

#1 Eet voldoende vezels

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, kijk dan zeker eens of je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zijn namelijk heel belangrijk binnen een gezond eetpatroon, omdat ze je darmflora optimaliseren. We maken onderscheid tussen:

  • Oplosbare vezels zorgen er in combinatie met water voor, dat je ontlasting soepel blijft. Dit zorgt voor een gemakkelijkere transit door de darmen en een gezondere stoelgang. Oplosbare vezels reguleren ook je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder energiedips hebt. 
  • Onoplosbare vezels prikkelen de darmen en zorgen voor beweging, waardoor je gemakkelijker naar het toilet gaat.

Een gezonde, volwassen vrouw heeft ongeveer 25 gram vezels per dag nodig. Je vindt vezels onder andere in volkoren graanproducten, (donker)groene groenten en kool, peulvruchten, fruit (ook de schillen!), noten en zaden.  

Je kunt zeker ook gebruik maken van supplementen met extra vezels. Zo bevat de All in formule van het Reflow traject een multivezeldrank. Hierin zitten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die je helpen om je spijsvertering weer op orde te brengen.  

Tip: Het is belangrijk dat je ook voldoende water drinkt. Vezels hebben water nodig om hun werk te doen! Lees hier mijn tips om meer water te drinken.

#2 Reinig je darmen met aloë vera

Aloë vera is vooral gekend door de voordelen die het heeft voor de huid. Maar ook voor de darmen is aloë vera heel gezond. Het bevordert namelijk de vernieuwing van de darmwand, waardoor het de darmen reinigt van ongewenste toxische stoffen die zich hebben opgehoopt. Zowel je dunne als dikke darm zullen zo beter hun werk kunnen doen.  

Aloë vera kun je drinken als siroop, en is inbegrepen in de basis- en All in formule van het Reflow traject.  

Aloë vera

#3 Kies voor antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen en verbindingen die je lichaamscellen beschermen tegen beschadigingen. Ze helpen je lichaam als het ware om schadelijke stoffen uit je lichaam onschadelijk te maken.

Je vindt antioxidanten onder andere in:

  • Bessen 
  • Groene bladgroenten 
  • Kaneel 
  • Knoflook 
  • Gember 
  • Koffie (één kopje zwarte koffie per dag) 
  • Groene en zwarte thee (zoals de instant theedrank uit de All in formule van het Reflow traject)
  • Pure chocolade 
  • Avocado 
  • Rode biet 
  • Kurkuma 
  • Broccoli 

#4 Vermijd suikers

Voor een optimale spijsvertering, en meer specifiek voor je pancreas, is het belangrijk dat je suikers vermijdt. Eet dus zeker niet te veel koolhydraten, want ook dit zijn suikers. Een goede verhouding van je calorie-inname is 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% gezonde vetten. Verkies groenten boven de klassieke koolhydraten (pasta, rijst, brood, aardappelen). 

Vind jij het moeilijk om suikerrijke tussendoortjes te laten staan? Kies dan voor een alternatief van de Gezonde Snacklijst!

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Webinar gezonde tussendoortjes

#5 Vermijd ontstekingsbevorderende voeding

In heel je spijsverteringsstelsel kunnen ontstekingen ontstaan door voedsel dat je systeem van binnen irriteert en aantast. Als je problemen hebt als een opgeblazen gevoel, buikpijn of constipatie, dan kun je dit soort voedsel beter vermijden:

  • Suiker (en voeding met toegevoegde suikers) 
  • Koffie 
  • Alcohol 
  • Transvetten en verzadigde vetten 
  • Melk/zuivel 
  • Vlees (vooral rood vlees, kip) 
  • Tarwe (en gluten in het algemeen) 

Boekentip: Wil jij je spijsverteringsstelsel eens een totale reset geven? Dan kan je dat doen door bovenstaande voedingsmiddelen voor een wat langere periode te laten staan. Je kunt het zien als een anti-inflammatoir dieet.

Dr. Servaas Bingé legt in zijn boek “De Lijst. Eet jezelf gezond(er)” uit hoe je dit het beste aanpakt. Dit boek is ook een aanrader als je bijvoorbeeld last hebt van acné,  menstruatieklachten of een pijnlijke ovulatie. 

#6 Breng je spijsvertering in balans met probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die je darmflora kunnen ondersteunen en herstellen. Je kunt probiotica zien als goede bacteriën, die je helpen om je spijsvertering, en meer specifiek de werking van je darmen, weer in balans te brengen.

Je vindt probiotica in gefermenteerde voeding zoals: 

  • Gekweekte zuivelproducten zoals yoghurt en kefir 
  • Zuurkool, augurken 
  • Gefermenteerde sojaproducten zoals tempé 

Je kunt ook kiezen voor een supplement, zoals Microbiotic Max van Herbalife Nutrition. Deze bevat de levende bacteriën Bifidobacterium lactis en Lactobacillus helveticus.  

Gezonde vetten

Neem je voedingspatroon onder de loep

Heb je last van een opgeblazen gevoel of een moeilijke stoelgang? Weet je niet zeker of je genoeg vezels eet? Of voel je je vaak moe en heb je moeite met afvallen? Dan kan ik je helpen!

Het zal je ondertussen wel duidelijk zijn; wat je eet speelt een belangrijke rol bij een opgeblazen gevoel en andere problemen met je spijsvertering. Daarom nemen we tijdens het Reflow traject jouw hele voedingspatroon onder de loep. De speciale All In formule bevat bovendien de nodige producten om de gezondheid van je darmen optimaal te ondersteunen:

  • Instant theedrank op basis van groene en zwarte thee, vol antioxidanten 
  • Aloë vera drank om je darmen te reinigen 
  • Multivezeldrank om zeker te zijn dat je genoeg oplosbare en onoplosbare vezels binnenkrijgt
Reflow modules

Een nieuw begin met het Reflow traject

Heb je genoeg van een opgeblazen gevoel, en ben je klaar om je eetpatroon voorgoed te veranderen? Start dan nu met het Reflow traject en voel binnen 3 weken het verschil.

  • Persoonlijke begeleiding
  • Analyse van jouw eetpatroon
  • 11 Reflow coaching modules
  • Producten om je spijsvertering te ondersteunen
  • Online community

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen