8 voordelen van wandelen voor vrouwen die willen afslanken

Voordelen van wandelen
Klik om te delen op social media:

Wandelen is mijn nummer 1 tip voor vrouwen die willen afslanken. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om een actieve levensstijl op te bouwen en je gezondheid een boost te geven. In deze blog leg ik je uit wat de voordelen van wandelen zijn als je wilt afslanken.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets aankoopt, dan kan het zijn dat ik daar een klein bedrag aan verdien. Het kost jou niets, en op deze manier kan ik deze website en blog blijven onderhouden. Alle producten die ik deel heb ik persoonlijk getest en goedgekeurd. 

“Ik let al op mijn eten om af te slanken, maar hoe kan ik nou meer bewegen?” Dit is een vraag die ik bij Reflow Coaching vaak krijg. En mijn antwoord is: ga wandelen! Want wandelen is een fantastische manier om een actieve levensstijl op te bouwen.

Wandelen wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om afslanken. Vrouwen denken vaak onterecht dat ze naar de sportschool moeten, dure apps moeten aanschaffen om thuis te kunnen sporten, of moeten gaan hardlopen. Maar eerlijk waar? Het is veel beter én gemakkelijker om met de basis te beginnen. En dat is een actieve levensstijl waarbij je doorheen de dag genoeg beweegt.

De voordelen van wandelen

Voor die actieve levensstijl maakt het helemaal niet zoveel uit hoé je beweegt. Zolang je genoeg beweegt zul je resultaten behalen. Daarom is wandelen de perfecte manier om af te slanken, je gezondheid te boosten en je goed in je vel te voelen.

Ben je nog maar net begonnen met gezonder leven? Of ben je al een tijdje bezig, maar zie je nog niet zoveel resultaat? Heb je je ideale gewicht bereikt en wil je zeker zijn dat je niet terugvalt? Wandelen is in al deze gevallen de perfecte oplossing. Samen met een gezond en evenwichtig eetpatroon zal het je enorm helpen om je goed in je vel te voelen.

#1 Wandelen voor een betere vetverbranding

Om te bewegen heeft je lichaam energie nodig. Die energie komt allereerst uit de suikers die in je bloed aanwezig zijn. Let op, suikers is in dit verhaal een breed begrip. Het gaat niet alleen om de koekjes en snoepjes die je eet, maar alles wat (vooral enkelvoudige) koolhydraten bevat. Brood, pasta, rijst, crackers, etc, horen hier ook bij. Meer hierover in module 3 van het Reflow traject. 

Als de suikers uit je bloed opgebrand zijn, gaat je lichaam aan de slag met het verbranden van je vetopslag. Bij een stevige wandeling gebeurt vanaf ongeveer 20 à 25 minuten. Stel dat je een wandeling doet van 45 minuten, dan weet je dus dat je goed bezig bent!  

Genoeg water drinken

Met een stevige wandeling bedoelen we dat je hartslag omhooggaat waardoor je het warmer krijgt, maar nog wel een gesprekje kunt voeren. Dan zit je lichaam in de vetverbrandingsmodus. Zorg ervoor dat je hartslag niet hoger gaat dan 70% van je maximale hartslagbereik, want dan gaat je lichaam energie halen uit je spieren in plaats van je vetopslag. En dat is hier niet de bedoeling.

Tip: Wil je precies weten in welke hartslagzone je zit als je aan het wandelen bent? Dan is een sporthorloge heel handig. Die vertelt je ook gelijk hoeveel stappen je gezet hebt, hoe ver je hebt gelopen, en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Ik heb zelf al jaren een horloge van Fitbit Versa en ik ben er heel blij mee!

#2 Wandel je soepel

Wandelen is een vorm van beweging die je lichaam soepel houdt. Dat komt doordat je op een heel rustige manier beweegt, zonder je lichaam te overbelasten. Wandelen is een echte low-impact activiteit die veel minder vraagt van je gewrichten en spieren dan bijvoorbeeld hardlopen of krachttraining.

Hierbij is het trouwens wel heel belangrijk dat je een goede houding aanneemt bij het wandelen. Zorg ervoor dat je rechtop blijft gaan, met je schouders lichtjes naar achteren. Je beweegt je voort vanuit de core, het midden van je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat je jezelf vanuit je zitvlak naar voren duwt. Als je, net als ik, de neiging hebt om voorover te leunen, dan zal je je bekken waarschijnlijk iets van onder naar voren moeten kantelen. Op deze manier voorkom je onnodige druk op je ruggengraat.

backpack, bag, woman-1836594.jpg

Tijdens het wandelen, beweeg je je armen mee op je wandelritme. Steek ze dus liever niet in je zakken, maar gebruik ze om meer tempo op te bouwen. Tenslotte is het belangrijk dat je ook je voeten goed gebruikt. Til ze goed op, en loop zonder te “sloffen” of te schuifelen. Zet je af met de bal van je voet, en kom weer neer op je hiel. Doe dit rustig, zonder te stampen. Low-impact, zoals ik al zei.

Als je met de juiste houding wandelt, zul je zien dat je flexibiliteit al snel verbetert. Dan is niet alleen handig bij het wandelen zelf, maar ook als je andere sportoefeningen doet. Doordat je soepeler wordt, heb je ook minder kans op blessures.  

#3 Wandelen versterkt je spieren

Hoewel wandelen misschien niet zo intens is als sommige andere vormen van lichaamsbeweging, helpt het wel bij het opbouwen van spieren, met name in de benen, billen en buik. Als je net begint met wandelen kan het dan ook zijn dat je wat spierpijn krijgt. Zolang je de volgende dag gewoon weer verder kan lopen is dat helemaal oké 😊

Sterkere spieren zorgen ervoor dat je strakker in je vel gaat zitten. Door regelmatig te wandelen, ga je dus niet alleen meer vet verbranden, maar ook een strakker en meer gevormd lichaam creëren.

#4 Bouw je eigen wandeltempo op

Ik zei het hierboven al, om af te slanken streven we naar een stevigere wandeling. Hierbij is het de bedoeling dat je hartslag omhooggaat waardoor je het warmer krijgt, maar nog wel een gesprekje kunt voeren. Een wandeling van 45 minuten tot een uur is ideaal, omdat je dan flink in je vetverbrandingszone zit. 

Als je nog maar net begint, kan dit best een uitdaging zijn. Ik weet nog dat ik 2 jaar geleden écht moeite had om meer dan 20 minuten te wandelen. Ik was buiten adem, en kreeg pijn in mijn heupen. Niet de beste periode in mijn leven… Maar ik heb doorgezet, en het wandelen langzaamaan opgebouwd. Steeds een beetje verder, steeds een beetje sneller. En al doe je er 6 maanden over om tot een stevige wandeling van 45 minuten te komen; het belangrijkste is dat je niet opgeeft! 

Wandelen in het park

#5 Je kan altijd en overal wandelen

Een ander voordeel van wandelen is dat je het altijd en overal kunt doen. Of je nu in de stad woont, op het platteland of ergens daartussenin, er is altijd wel een geschikte plek om te wandelen. Je kunt wandelen tijdens de lunchpauze, met de hond in de avond, of je combineert het met iets nuttigs zoals de boodschappen doen. 

Met een beetje planning en creativiteit kun je wandelen heel goed in je dagelijkse routine opnemen. Bovendien heb je er, behalve een stevig paar schoenen en misschien een regenjas, niets speciaals voor nodig. En ook een mooie bijkomstigheid; het is gratis

#6 Stevigere bekkenbodemspieren

Dit is iets waar we niet vaak over spreken, maar wat vooral voor ons vrouwen wél heel belangrijk is. De bekkenbodemspieren, en hoe die verzwakken naarmate je ouder wordt, of minder beweegt, of als je zwanger bent geweest. 

En hoe zwakker je bekkenbodemspieren, hoe moeilijker het wordt om je urine op te houden. Waardoor je soms vaak naar het toilet moet, of je urine niet kunt ophouden, bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanning. En ja, dat gebeurt bij veel meer vrouwen dan je zou denken!

Gelukkig kun je nog heel wat doen om je spieren down under weer sterker te maken. Wandelen is daar een heel goed voorbeeld van, omdat het je spieren op een heel geleidelijke manier traint; spieren die je anders niet zoveel gebruikt.

Let op: Ga je zo’n 3 keer in de week wandelen, en zie je na 2 maanden nog geen verbetering wat betreft je bekkenbodemspieren en urineverlies? Ga dan zeker eens langs de huisarts. Die kan kijken of alles nog goed op z’n plek zit, en je bijvoorbeeld fysiotherapie voorschrijven als dat nodig zou zijn.

Bewegen voel je fitter

#7 Wandelen om cellulite tegen te gaan

Cellulite is een huidaandoening waarbij het onderhuidse bindweefsel verstoord is. Hierdoor krijgt je huid een onregelmatige structuur met putjes, deukjes, en oneffenheden. Zo’n 85 tot 92% van de vrouwen heeft er last van; dat is niet niks!

Cellulite heeft een hormonale oorzaak, namelijk een teveel aan het hormoon oestrogeen. Tijdens de puberteit, de zwangerschap en tijdens de menopauze, maar ook door invloeden van buitenaf, kan het nogal eens gebeuren dat je last hebt van oestrogeendominantie.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vet en vocht gaat vasthouden, vooral rond de buik, billen en dijen. Eén van de manieren om dit tegen te gaan is wandelen. Het zorgt ervoor dat je lichaam het overtollige vocht weer afdrijft, en dat je vet verbrandt. Omdat je ook meer spieren aanmaakt en strakker in je vel gaat zitten, zullen de putjes en deukjes als het ware strak trekken en minder zichtbaar zijn.

Wil je meer weten over cellulite en wat je ertegen kunt doen? Lees dan verder: Eerste hulp bij cellulite

#8 Wandelen voor je mentale welzijn

Deze blog zou eerst 7 voordelen van wandelen bevatten. Totdat ik me realiseerde dat er één heel belangrijk punt niet op mijn lijstje stond. En dat is je mentale welzijn.

Stress, te veel dingen aan je hoofd hebben, overprikkelde zintuigen, negatieve gevoelens. We krijgen er helaas allemaal weleens mee te maken. En ik heb gemerkt dat wandelen heel goed kan helpen om letterlijk uit zo’n situatie te stappen.

De buitenlucht en het daglicht, en ook de fysieke activiteit zelf, zorgen ervoor dat je je beter voelt. Er komt endorfine vrij, een hormoon dat je een geluksgevoel geeft. Er stroomt meer zuurstof naar je hersenen waardoor je beter kunt nadenken. Je zit niet meer vast binnen vier muren, waardoor je een ander perspectief krijgt op dingen. 

Boekentip: in “Wandel je slank en gelukkig” vertelt Lies Helsloot uitgebreid over de impact van wandelen op je mentale welzijn.

Let's go!

Heb ik je kunnen overtuigen van de voordelen van wandelen, maar ben je nog op zoek naar wat extra motivatie? Word dan lid van de gratis app Strava, waar je je wandelingen kan registreren en kan zien hoeveel stappen je zet, hoelang je wandelt, en hoever. Heel handig!

Zit je al op Strava? Klik dan hier om mij te volgen!

Esme Reflow Coaching

Hey, ik ben Esme van Reflow Coaching

Ik help jou om je goed in je vel te voelen

Als voedingsdeskundige en coach weet ik wat vrouwen ervan weerhoudt om zich goed in hun vel te voelen. Na jarenlang zelf moeite te hebben gehad met mijn zelfbeeld, mijn gewicht en mijn gezondheid, heb ik het roer omgegooid!

Wil jij, net als ik:

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

1 gedachte over “8 voordelen van wandelen voor vrouwen die willen afslanken”

  1. Ohh dit is echt een fantastisch artikel om door te sturen! Ik hou van wandelen, maar samen vind ik altijd leuker, dus dit is heel leuk om anderen te overtuigen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen