Eerste hulp bij cellulite

Eerste hulp bij cellulite
Klik om te delen op social media:

Cellulite, oftewel een sinaasappelhuid 85 tot 92% van de vrouwen heeft er last van. Putjes, deukjes, oneffenheden van de huid. Vooral op de billen, buik en bovenbenen. Voor veel vrouwen is het één van de redenen dat ze zich niet goed in hun vel voelen.

Tijd dus, om daar meer aandacht aan te schenken!

Cellulite is een huidaandoening waarbij het onderhuidse bindweefsel verstoord is. Hierdoor krijgt je huid een onregelmatige structuur.

Cellulite wordt trouwens nogal eens verward met cellulitis, maar dat zijn twee verschillende dingen. Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Niet hetzelfde dus!

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite heeft een hormonale oorzaak, namelijk een teveel aan het hormoon oestrogeen. Tijdens de puberteit, de zwangerschap en tijdens de menopauze, maar ook door invloeden van buitenaf, kan het nogal eens gebeuren dat je last hebt van oestrogeendominantie.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vet en vocht gaat vasthouden, vooral rond de buik, billen en dijen. Hierdoor raken je onderhuidse verbindingen verstoord, en ontstaan er putjes en kuiltjes in de huid. Dat zie je goed op dit plaatje:

Onderhuids bindweefsel

Hoe ga je cellulite te lijf?

Nu dat je weet wat cellulite is, wil je natuurlijk ook graag weten wat je eraan kunt doen.

Eén magische oplossing is er niet. Daarom leggen we in de Reflow Coaching community de focus op verschillende dingen. Een combinatie van gezond eten, beweging en mindset. 

Word gratis lid van de Reflow Coaching community

Wist je dat Reflow Coaching ook een gratis supportgroep heeft op Facebook? Vol met tips over gezond eten, beweging en mindset. Een plek waar je jezelf kan zijn, vragen kan stellen en inspiratie kan opdoen!

De juiste voeding om cellulite tegen te gaan

Gezond eten is sowieso belangrijk. Als we specifiek kijken naar cellulite, zijn er een aantal dingen die je beter niet te veel kunt eten/drinken:

 • zuivel
 • koffie
 • suiker
 • chocola
 • deeg
 • frisdrank
 • alcohol

Dit zijn namelijk dingen die een negatief effect hebben op onder andere je lever. En laat dit nou juist het orgaan zijn dat ervoor zorgt dat je afvalstoffen elimineert. Werkt dit niet goed, dan gaan die afvalstoffen zich ophopen wat slecht is voor je huid.

Gezonde tussendoortjes

Er zijn ook dingen die je juist wel kunt eten, bijvoorbeeld omdat ze de vetverbranding verbeteren of vitamines bevatten die goed zijn voor de huid. Bijvoorbeeld:

 • chiazaad
 • goji-bessen
 • eiwitten
 • citrusschil (kies wel voor bio)
 • bieten of bietensap
 • ananas

Het gebruik van collageen bij cellulite

Zoals je gezien hebt, is cellulite een aandoening van de huid. Eén van de dingen die er verstoord raken, zijn de collageenverbindingen in de huid. Een goede manier om dit te voorkomen én op te lossen, is een collageensupplement. 

Bij het kiezen van collageen zijn twee dingen heel belangrijk:

 • Ga voor collageen dat je inneemt, zoals een drankje. Er zijn ook crèmes op de markt, maar die geven veel minder resultaat omdat ze maar met moeite door de bovenste huidlagen door dringen.
 • Kies een supplement dat ook vitamine C bevat. Collageen werkt namelijk alleen goed in combinatie met vitamine C.

Ik gebruik zelf de Collageen Skin Booster van Herbalife Nutrition, die alletwee deze punten kan afvinken. Dit frisse drankje met aardbei- en citroensmaak werkt heel efficiënt tegen cellulite en rimpels, en versterkt bovendien de nagels en haren. Een topproduct!

De juiste sportoefeningen

80% voeding, 20% beweging. Daarom leggen we de focus ook op bewegen. HIIT, oftewel high intensity interval training, is een goede manier om je vetverbranding een boost te geven.

Een stevige wandeling is trouwens ook heel goed om je vetverbranding te verhogen.

In combinatie met een eiwitrijke voeding, zal dit ervoor zorgen dat je vet verbrandt, én spiermassa aanmaakt. En zo trekt je huid op, en zal je op den duur minder last hebben van cellulite.

Ben je op zoek naar gemakkelijke en doeltreffende manieren om meer te bewegen? Lees dan: 5 doeltreffende manieren om meer te bewegen

Naar de sportschool

Minder stress voor een gezonde huid

Stress is ook een belangrijke factor wanneer het gaat om cellulite en buikvet. Door stress maak je namelijk het hormoon cortisol aan, en dat zorgt ervoor dat je lichaam vet vasthoudt. Ook zorgt het voor een verstoring in je ademhaling, waardoor je huid niet genoeg zuurstof krijgt om gezond te blijven.

Er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om stress in het dagelijks leven te verminderen:

 • genoeg slaap, en ook kwalitatieve slaap: heel belangrijk voor het herstel van je organen (en dus ook de huid!)
 • mediteren: 5 minuutjes bewust in stilte zitten doet al wonderen
 • iedere dag 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent
 • positieve affirmaties opzeggen
 • naar muziek luisteren
 • dansen
Esme Reflow Coaching

Hey, ik ben Esme van Reflow Coaching

Ik help jou om je goed in je vel te voelen

Als voedingsdeskundige en coach weet ik wat vrouwen ervan weerhoudt om zich goed in hun vel te voelen. Na jarenlang zelf moeite te hebben gehad met mijn zelfbeeld, mijn gewicht en mijn gezondheid, heb ik het roer omgegooid!

Wil jij, net als ik:

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen