Terug in vorm na de bevalling: 7 tips die je direct kunt toepassen

In vorm na de bevalling
Klik om te delen op social media:

Gefeliciteerd, nieuwe mama! De eerste maanden na de bevalling zijn een achtbaan van emoties, slapeloze nachten en onvergetelijke momenten. Maar voor de meesten onder ons komt er vroeg of laat een moment dat we ons afvragen: hoe kom ik weer terug in vorm na de bevalling? In deze blog kijken we naar de uitdagingen van het ontzwangeren, en wat je kan doen om je weer goed in je vel te voelen. 

Voordat we beginnen, wil ik hier even op in gaan. Moet je je per se fit en terug in vorm voelen na de bevalling? Heb je als kersverse moeder niet genoeg andere dingen aan je hoofd? Dat is zeker waar, maar het is zonde als je gezondheid daaronder zou lijden.

In de hedendaagse samenleving lijkt er soms een taboe te rusten op termen als “afvallen” en “de kilootjes te veel”, maar dat betekent niet dat we ons dan maar moeten laten gaan. Een gezond gewicht en een goede conditie zijn enorm belangrijk, omdat ze je helpen om ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, motivatie- en concentratieproblemen, en rugklachten te voorkomen.

Vergeet ook niet dat het veel gemakkelijker is om goed voor iemand anders te zorgen, als het met jezelf ook goed gaat. En wat is er nou mooier als motivatie dan de zorg voor je pasgeboren spruit?

Ontzwangeren – 9 maanden tot een jaar

Voor sommigen lijkt het alsof de tijd vliegt, en voor anderen staat de tijd juist even stil. De postpartum periode is sowieso een avontuur om nooit te vergeten. Je lichaam is op dat moment volop aan het herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Dit noemen we “ontzwangeren”. Dit proces werkt bij iedereen anders, en duurt meestal 9 maanden tot een jaar.

Hoe snel jij je in die tijd weer fit en in vorm voelt, hangt af van een heleboel factoren. Dit zijn er een aantal:  

  • Hoe fit was je vóór je zwangerschap? 
  • Hoe verliep je zwangerschap? 
  • Ben je tijdens de zwangerschap voldoende in beweging gebleven? 
  • Geef je borstvoeding? 
  • Hoe vaak moet je ‘s nachts je bed uit? 
  • Hoe ziet jouw levensstijl eruit na de bevalling? 

 Over dat laatste gaan we het in deze blog hebben.  

woman, pregnant, motherhood-6785370.jpg

Mijn eigen postpartum verhaal

Als ik kijk naar mijn eigen ervaring, dan kan ik zeggen dat ik me de eerste 3, 4 maanden na de bevalling van Maya eigenlijk best goed voelde. Ik ging vaak wandelen en ik gaf borstvoeding. De kilo’s vlogen ervan af. Bovendien had ik moederschapsverlof, en dus kon ik vaak overdag wat bijslapen. Trust me, dat had ik nodig!

Maar zodra ik weer aan het werk ging, begon de situatie te veranderen. Ik had veel minder tijd om te bewegen, ik sliep niet altijd genoeg, en ik greep net iets te snel naar ongezonde snacks. Dat, in combinatie met hormonale veranderingen, zorgde ervoor dat de kilo’s er net zo hard weer bijkwamen.

Ik denk dat het allereerst belangrijk is om te beseffen dat véél vrouwen voor deze uitdaging komen te staan. En gelukkig zijn er zeker dingen die je kunt doen, om je langzaam maar zeker weer goed in je vel te voelen. 

Jouw gezonde levensstijl na de bevalling

Gezond en genoeg eten

Ik kan het niet hard genoeg benadrukken: op dieet gaan na de bevalling is echt not done. Diëten is sowieso geen goede manier om langdurige resultaten te behalen. En wanneer je nog volop aan het ontzwangeren bent, heeft je lichaam genoeg voedingsstoffen nodig om te herstellen.

Wat ik je wel aanraad is om te kiezen voor gezonde, gevarieerde, eiwitrijke voeding. Zo krijgt je lichaam de nodige energie die het nodig heeft. Bovendien zorgen eiwitten voor een voedzaam gevoel, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.  

Gezond koken voor het hele gezin

Wil jij leren hoe je gezond kan koken voor het hele gezin? Download dan het gratis e-book van Reflow Coaching: 

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Voldoende eiwitten eten als je wilt afvallen na je 35ste

Wandelen

Een toegankelijke oplossing om meer te bewegen is wandelen. Het is een zachte maar zeer effectieve manier om vet te verbranden. Probeer zo vaak mogelijk te voet te gaan, bijvoorbeeld voor boodschappen, naar de crèche, naar het werk, of tijdens je lunchpauze. Luister tijdens je wandeling naar een podcast, geniet van muziek, of gebruik deze tijd om even tot jezelf te komen. 

Benieuwd naar de voordelen van wandelen? Lees verder: 8 voordelen van wandelen voor vrouwen die willen afslanken

Veel water drinken

Je lichaam heeft voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. Onder andere voor je nieren, hersenen, stoelgang, spijsvertering, en om afvalstoffen te elimineren. Geef je borstvoeding? Dan is dit nog belangrijker! Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt als je je baby voedt. 

Vind jij het moeilijk om veel water te drinken? Lees dan zeker ook dit artikel: 5 tips voor voldoende hydratatie 

Naar de sportschool

Thuis sporten

De sportschool is zeker niet de enige optie om weer fit te worden. De drempel hiervoor kan soms hoog zijn, vooral met een pasgeboren baby in huis. Het gaat voor veel vrouwen veel gemakkelijker zijn om  thuis met sporten te beginnen. Dat kan een 7-minuten workout zijn van het Reflow traject, een YouTube video, of een workout die je zelf in elkaar steekt.  

Tip: Besteed tijdens je workout extra aandacht aan je bekkenbodemspieren, want die hebben tijdens je zwangerschap en de bevalling een hoop te verduren gehad!

Lees verder: 8 oefeningen om je bekkenbodem te versterken

Plan tijd in voor jezelf

Belangrijk is ook dat je momenten voor jezelf inplant. Je bent niet alleen de moeder van je baby; je bent ook jezelf, en zelfzorg is essentieel. Sta eens stil bij wat je vóór je zwangerschap allemaal graag deed. Neem je agenda erbij, en kijk welke dingen je voor jezelf kan inplannen. Het hoeft niet per se uren te duren, maar zorg vooral dat je van je me-time geniet. Het is dé perfecte manier om je batterijen weer op te laden.

Tijd voor jezelf

Motiveer jezelf

Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent om door te zetten. Je kan die motivatie zoeken in jezelf, of in je omgeving. Misschien vind je het wel gezellig om met vriendinnen of andere moeders uit je omgeving samen te wandelen of te sporten. Samen bewegen maakt het niet alleen leuker, maar het biedt ook een extra motivatie boost.

Stel realistische doelen

Wees niet te streng voor jezelf. Neem de tijd voor je herstel, en verwacht niet te veel in één keer te kunnen doen. Stel realistische doelen, zodat je de moed niet verliest. Om je voortgang bij te houden, kun je een app gebruiken zoals Strava, Habit, of Fitbit. Je kunt ook een bullet journal bijhouden om je doelen en plannen in op te schrijven.  

Realistische doelen

Jouw persoonlijke aanpak

Het is normaal om je na de bevalling weer fit te willen voelen. Ontzwangeren duurt even, maar met de juiste aanpak en een gezonde levensstijl kun je je doelen zeker bereiken. Wat je ook doet, het is belangrijk dat je iets vindt dat bij jou past. Alleen op die manier zul je zien dat je je gezonde levensstijl voor altijd kan volhouden.

Twijfel jij nog over jouw persoonlijke aanpak, of kan je wel wat hulp gebruiken? Dan kan het Reflow traject zeker interessant zijn voor jou. Tijdens dit 1-op-1 coaching programma kijken we samen naar jouw huidige levensstijl, en hoe je hier stap-voor-stap positieve, gezonde veranderingen in kan maken. Zo voel je je binnen de kortste keren weer fit en terug in vorm na de bevalling.

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen