De 4 grootste mythen over gezonde voeding ontkracht

Mythen over gezonde voeding
Klik om te delen op social media:

Tips over gezond eten, afslanken en diëten; het internet staat er vol mee. Helaas zit daar ook heel wat informatie bij die achterhaald of gewoonweg onjuist is, of die niet zo zwart-wit is als het lijkt. Wat moet je geloven? Wat is écht gezond? Het is hoog tijd om de 4 grootste mythen over gezonde voeding te ontkrachten.

Iedereen kent wel een paar mythen, onwaarheden of dilemma’s als het gaat om gezonde voeding. Er is dan ook een overdaad aan informatie beschikbaar, op social media, op het internet, in magazines, in het nieuws. Vaak wordt deze informatie met de beste intenties gedeeld, maar soms ook niet.  

In dat geval heb ik het vooral over de voedingsindustrie en hun feilloze marketingtechnieken. “Vetarm”, “light”, “suikervrij”, “cholesterolverlagend”, “low carb”, “zoutarm”. Allemaal termen om ons te doen geloven dat iets gezond is. Maar wat er niet op de verpakking staat, is dat deze producten vaak boordevol kunstmatige ingrediënten zitten. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het gebrek aan smaak of textuur opgevangen. Maar dit maakt deze voeding zeker niet gezonder.

Koolhydraatarm eten

Voedingsmythen kunnen ook simpelweg ontstaan door de verhalen en ervaringen van anderen. Gezonde voeding blijft tenslotte iets heel persoonlijks. Kijk maar eens naar calorieën tellen. Het is iets dat heel veel vrouwen die willen afvallen al eens geprobeerd hebben. Voor de één werkt het, en voor de ander niet.  

Werkt het voor jou wél? Ga er dan vooral mee door! Voelt het voor jou toch niet helemaal goed aan? Lees dan zeker even verder, want calorieën tellen is meteen onze eerste mythe over gezonde voeding.

#1 Je moet calorieën tellen om af te vallen

Calorieën tellen wordt vaak gezien als dé manier om gewicht te verliezen. Het uitgangspunt hierbij is dat je in een calorietekort gaat eten. Doordat je minder calorieën inneemt dan je verbruikt, zal je lichaam verbranden wat er al in je lichaam aanwezig is. In een ideale situatie is dit vet. Eet jij veel suiker? Dan zal je lichaam eerst de suikers (glucose) verbranden, en daarna pas het vet. 

Er zijn echter een aantal haken en ogen aan het calorieën tellen. Let me explain

Niet alle calorieën zijn hetzelfde

Zoals hierboven al uitgelegd, alleen als je weinig tot geen suiker eet, zal je lichaam effectief vet gaan verbranden. Let op: enkelvoudige koolhydraten zoals pasta, crackers, brood en koekjes, vallen ook onder de categorie ‘suiker’.

Het is dus belangrijk dat je niet enkel let op hoeveel je eet, maar ook op wát je eet. Een van de meest voorkomende misvattingen is namelijk dat alle calorieën hetzelfde zouden zijn. Dat het niet uitmaakt waar je calorieën vandaan komen, zolang je maar minder eet dan je verbrandt. In werkelijkheid is dit te simplistisch.

Calorieën tellen

Calorieën uit verschillende bronnen hebben verschillende effecten op het lichaam. Het consumeren van 100 calorieën aan suiker heeft niet dezelfde invloed als 100 calorieën aan groenten. Suikerrijke voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een verhoogd risico op diabetes. Daarentegen bieden groenten essentiële voedingsstoffen en vezels die de gezondheid juist bevorderen. 

Dus, het is niet alleen belangrijk om naar het caloriegehalte te kijken, maar ook naar de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Hoe gevarieerder je eet, hoe beter.

Aan de andere kant zijn er ook een heleboel ingrediënten waar relatief veel calorieën inzitten, maar die toch heel gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan avocado, olijfolie, ei, zoete aardappel. 

Wat calorieën tellen doet met je mindset

Bovendien is door calorieën te tellen, de kans groot dat je de hele dag bezig gaat zijn met wat je wel en niet mag eten. Dit kan een negatieve relatie geven met voeding en dat willen we bij Reflow Coaching vermijden. Het is namelijk ook helemaal niet erg als je af en toe is minder gezonds eet. Het is niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld eens van een gebakje geniet, en dan de rest van de dag niks meer eet omdat je aan je maximumaantal calorieën zit.

Kortom, het is zeker niet nodig om calorieën te tellen. Als je de tips en tools uit het Reflow traject goed toepast, zul je op een veel intuïtievere manier een gezond eetpatroon ontwikkelen.

Avocado

#2 Vetten zijn ongezond

Jarenlang werden vetten als dé boosdoener beschouwd als het ging om gewichtstoename en hartziekten. Gelukkig begrijpen we nu beter dat niet alle vetten gelijk zijn. 

Gezonde vs. ongezonde vetten

Gezonde vetten zijn namelijk juist heel erg belangrijk voor je gezondheid. Ze zijn goed voor de spieren en gewrichten, voor de hersenen, om de cholesterol in balans te houden, en ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten. De gezonde vetten zijn de onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en avocado’s. Ook de rol van essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, is niet te onderschatten. Zij zorgen voor een gezonde hersenfunctie en de regulatie van ontstekingen in het lichaam.

Verzadigde vetten en transvetten daarentegen zijn de ongezonde vetten. Deze vind je meestal in dierlijke producten, en consumeer je beter met mate.

Vetarme producten

Een mythe die hier dichtbij in de buurt komt, is dat voeding met het label “vetarm” gezond zou zijn. Dit is zeker niet altijd het geval. Veel vetarme producten bevatten toegevoegde suikers of grote hoeveelheden zout om het verlies van smaak te compenseren. Dit maakt deze producten zeker niet gezonder dan hun gewone variant. In plaats van blindelings voor vetarme opties te kiezen, kun je er beter voor zorgen dat je gezonde vetten in je eetpatroon opneemt.

Gezonde vetten

#3 Alleen bodybuilders moeten veel eiwitten eten

Veel mensen associëren eiwitten met spieropbouw en bodybuilden in de sportschool. Hoewel eiwitten inderdaad een essentiële rol spelen bij spierherstel en -opbouw, zijn ze niet exclusief geschikt voor bodybuilders.

De rol van eiwitten

Eiwitten zijn namelijk sowieso heel belangrijk in een evenwichtig eetpatroon, ongeacht je fitnessdoelen. Ze zijn betrokken bij verschillende lichaamsfuncties, zoals de opbouw van enzymen, je hormoonhuishouding en de opbouw van spieren en weefsels. Bovendien zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel en bevorderen ze de vetverbranding. Heel handig dus, als je op je gewicht wilt letten.

Hoeveel eiwitten je nodig hebt

Het is belangrijk om je eiwitinname af te stemmen op je individuele behoeften. Een niet-sporter zou eigenlijk 0,8 tot 1,0 gram proteïnen per kilogram lichaamsgewicht moeten eten. Als je dus 60 kilogram weegt, zou je minstens 48 gram proteïnen per dag moeten eten.

Eiwitrijke voeding

Binnen een gezond eetpatroon is het ook belangrijk dat je je eiwitten haalt uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld: 

  • Eieren 
  • Vlees, vis, gevogelte 
  • Noten, zoals pinda’s, amandelen, pistachenoten 
  • Peulvruchten, zoals bonen, linzen, erwten, kikkererwten, edamame boontjes 
  • Tofu 
  • Tempé 
  • Pitten en zaden, zoals pompoenpitten en lijnzaad 
  • Sojamelk, sojayoghurt 
  • Dierlijke melk, zoals koemelk

Zoals je ziet, hoef je je proteïnen zeker niet alleen in dierlijke producten te zoeken.  

Sojaproducten zoals tofu en tempé vormen een prima bron van eiwitten. Soja bevat bovendien alle essentiële aminozuren voor ons lichaam! 

Gezond eetpatroon

#4 Koolhydraatarm eten is gezond

Je hoort het regelmatig; ik ga koolhydraatarm eten, want dan verlies ik veel kilo’s. Dat is zeker waar! Maar je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Ze geven je namelijk een groot deel van de energie die je doorheen de dag gebruikt.  

Heb je al eens een koolhydraatarm dieet geprobeerd en voelde je je toen heel moe en futloos? Dat komt omdat je één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam hebt geschrapt.  

Koolhydraten geven je niet alleen energie. Ze zijn ook essentieel voor de rode bloedcellen en de hersenen. 

Let er wel op dat niet alle koolhydraten even gezond zijn. We maken een onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten.

Koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten

Dit zijn de ‘boosdoeners’. De koolhydraten die je het best zo weinig mogelijk eet. Deze producten bevatten ‘snelle suikers’. Dat wil letterlijk zeggen: je krijgt een gigantische energie boost van de suiker. Als de suiker is uitgewerkt, krijg je dan weer een suikerdip en voel je je moe. 

Voorbeelden: 

  • wit brood 
  • witte pasta 
  • crackers 
  • witte rijst 
  • koekjes met veel suiker 
  • frisdrank 
  • chocolade 
  • koffiekoeken 
  • taart 
  • ijs 

Meervoudige koolhydraten

De goede koolhydraten. Dit zijn de koolhydraten die je het beste gebruikt. Deze producten bevatten ’trage suikers’. Dat wil zeggen dat je bloed die suikers minder snel opneemt. De energie die je krijgt zal je geleidelijk aanslaan. Je zal daardoor langer voldaan zijn en minder snel een suikerdip ervaren. 

Voorbeelden: 

  • volkoren producten (pasta, rijst, brood) 
  • havermout 
  • groenten 
  • fruit 
  • bonen 
  • peulvruchten 

Er is niet één gezond eetpatroon

Hopelijk heeft dit artikel je laten inzien dat er niet één manier is om gezond te eten, af te vallen en je goed in je vel te voelen. In de modules 3 en 4 van het Reflow traject gaan we dieper in op gezonde gewoontes rond voeding, en wat je beter wel én niet kunt doen binnen een gezond eetpatroon.

Op deze manier help ik je om te ontdekken welke manier van gezond eten het beste bij jou past. Bovendien kijken we niet alleen naar hoe je “gezond kunt eten” en “meer kunt bewegen”. Dingen als je mindset, je motivatie en je cyclus spelen ook een grote rol in een gezonde levensstijl. Kortom, het Reflow traject is een totaalprogramma waarmee je je leven een volledige upgrade kunt geven. 

Start jouw gezonde levensstijl met Reflow Coaching

Ben je benieuwd wat het Reflow traject voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op de website:

Reflow modules

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen