5 tips om te beginnen met wandelen voor een gezonde, actieve levensstijl

Beginnen met wandelen
Klik om te delen op social media:

Wandelen is een perfecte manier om meer te bewegen en je goed in je vel te voelen. In deze blog leg ik je stap-voor-stap uit hoe je kan beginnen met wandelen als een belangrijk onderdeel binnen je gezonde levensstijl. En ja, mijn tips werken ook als je nog niet veel beweegt of als je weinig tijd hebt! 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets aankoopt, dan kan het zijn dat ik daar een klein bedrag aan verdien. Het kost jou niets, en op deze manier kan ik deze website en blog blijven onderhouden. Alle producten die ik deel heb ik persoonlijk getest en goedgekeurd. 

In een vorig artikel had ik het al over de voordelen van wandelen. Het is voor veel vrouwen een simpele en toch heel effectieve manier om dagelijks genoeg te bewegen. Met onder andere een betere vetverbranding, sterkere spieren en meer soepelheid tot gevolg. Wandelen helpt zo heel goed om een gezond gewicht te bereiken en je goed in je vel te voelen.

Een gezond gewicht is immers vooral een verhaal van ‘calorieën in’ tegenover ‘calorieën uit’. Als je gewicht wilt verliezen, moeten er meer calorieën uit je lichaam dan dat er ingaan. Dat kun je doen door op je eten te letten (minder calorieën in) en door te bewegen (meer calorieën uit). 

Vind jij het moeilijk om iedere dag genoeg te bewegen, of zie je nog geen resultaat? Lees dan zeker verder! Ik zal je stap-voor-stap uitleggen hoe je kan beginnen met wandelen als een belangrijk onderdeel binnen je gezonde levensstijl. 

Stevige wandeling

Tip: Ben je op zoek naar extra motivatie om te wandelen? Word dan lid van de gratis app Strava, waar je je wandelingen kan registreren en kan zien hoeveel stappen je zet, hoelang je wandelt, en hoever. Heel handig! Zit je al op Strava? Klik dan hier om mij te volgen! 

Een stevige wandeling

Als je op je gewicht let, moet je dus zorgen dat je genoeg beweegt. Als je dit doet door te wandelen, dan behaal je het meeste resultaat met een stevige wandeling. Daarmee bedoel ik: 

 • Een wandeling waarbij je hartslag omhooggaat, maar niet zoveel dat je buiten adem raakt 
 • Een wandeling waarbij je het wat warmer krijgt 
 • Een wandeltempo waarbij je voelt dat je lekker bezig bent, maar waarbij je nog wel een gesprekje kunt voeren 
 • Een wandeling van minimaal 30 minuten 

Als je deze richtlijnen volgt, dan zit je goed. Het zijn namelijk tekenen dat je lichaam in de vetverbrandingsmodus zit. En dat is precies wat we willen. 

Het kan best zijn dat je in het begin nog helemaal niet zo stevig kunt wandelen. Misschien raak je wel snel buiten adem, of is de 30 minuten nog te hoog gegrepen. Dat is geen probleem! Je kan het opbouwen naar gelang jouw eigen niveau. Zo kun je beginnen met twee keer per dag een blokje om te lopen. En dan iedere week een stukje verder en een stukje sneller.

Wat heb je nodig voor je wandeling?

Eigenlijk heb je niet veel nodig om te beginnen met wandelen. Het enige wat ik je echt wil aanraden zijn goede schoenen. Dat hoeven niet per se speciale wandelschoenen te zijn. Als ze maar comfortabel en stevig zijn, zonder hak, en het liefst iets dat ondersteuning geeft tot boven je enkels. Alleen als je echt off track gaat of langere afstanden gaat wandelen, dan kan je beter wel investeren in goede wandelschoenen.

Verder kun je eventueel nog meenemen:

 • Een fles water 
 • Een gezonde snack 
 • Je gsm en/of sporthorloge 
 • Een regenjas of juist een pet 
 • Reflecterende kleding of bandjes als je in het donker gaat wandelen 
 • Zonnecrème of dagcrème met SPF 
 • Zakdoeken 
 • Je oortjes om muziek of een podcast te luisteren 
 • Een rugzak om alles in te doen 

Wil je meer weten over wat je mee kan nemen op een wandeling? Lees verder: Dit zijn onmisbare items voor elke wandelaar. 

Bepaal jouw stappendoel

Hoeveel moet je nu wandelen om resultaten te zien? De meeste mensen die met hun gezondheid bezig zijn, gaan uit van minstens 10.000 stappen per dag. Het zetten van 10.000 stappen per dag is namelijk een goede indicatie van hoe fit en gezond je bent. Natuurlijk kun je ook gaan voor meer stappen, the sky is the limit 😜 

Bij die 10.000 stappen rekenen we alle stappen die je op een dag zet. Dus ook als je in huis rondloopt, boodschappen doet, of een leuke stappenworkout doet. Om te weten hoeveel stappen je zet, kun je je gsm of een sporthorloge gebruiken. Dat laatste is meestal preciezer omdat je je horloge altijd om kan houden. Je hebt gsm heb je daarentegen waarschijnlijk niet altijd op zak.  

smart watch, technology, smart-821563.jpg

Is 10.000 stappen een uitdaging voor jou? Begin dan bij een realistischer doel, zoals bijvoorbeeld 6.000 stappen per dag. Doe daar iedere week 500 stappen bij, en zo zit je in 2 maanden op je stappendoel! 

Wandeltip: Zoek een park of bos bij jou in de buurt, of een andere plek waar jij het fijn vindt om te wandelen. Bekijk hoelang deze wandeling ongeveer duurt, en hoeveel stappen je hierbij zet. Gebruik dit in je planning. 

Plan je wandeling

Helaas is het voor veel vrouwen realiteit dat beweging en sporten niet veel prioriteit heeft. We hebben allemaal zo veel dingen te doen, dat we er vaak gewoon niet aan toe komen. Ik ga nu niet verder in op hoe belangrijk een actieve levensstijl is; daar hebben we het bij het Reflow coaching traject uitgebreid over. 

Wat ik je wel wil meegeven, is dat je beweging en dus je wandelingen perfect kunt opnemen in je wekelijkse planning. Pak je agenda erbij en kijk op welke momenten van de dag en op welke dagen van de week je tijd vrij kunt maken voor een wandeling.

Ben je op zoek naar inspiratie voor wandelroutes? Kijk dan eens op deze websites: 

Plan niet alleen je ‘echte’ wandelingen. Ga je boodschappen te voet doen, of een stappenworkout, of iets anders? Schrijf dat dan ook op. Stel desnoods ook een herinnering in op je gsm. Zorg ervoor dat je er gewoon niet meer onderuit kunt om te gaan wandelen! 

Reflow Coaching

Zo wandel je zonder blessures

Als je gaat beginnen met wandelen kan het zijn dat je lichaam er nog aan moet wennen. Zoals ik hierboven al zei, we gaan uiteindelijk voor een stevige wandeling, en niet zomaar een klein beetje slenteren. 

Nu is het natuurlijk wel de bedoeling dat dit veilig verloopt, zonder blessures. En daarom heb ik ook hiervoor een aantal tips voor je verzameld:

 • Begin met eenvoudige en vlakke routes, bijvoorbeeld een rondje door de buurt of een park 
 • Doe een korte warming-up voordat je begint met wandelen. Rek je benen en armen even om de spieren voor te bereiden. 
 • Begin met een rustig tempo dat je gemakkelijk kunt volhouden. 
 • Houd een goede wandelhouding aan. Zorg ervoor dat je rechtop blijft lopen en beweeg vanuit je core, het midden van je lichaam. Beweeg je armen mee op je wandelritme. Til je voeten goed op, en wandel zonder te “sloffen” of te schuifelen 
 • Let op hoe je lichaam reageert. Als je pijn voelt, stop dan en geef jezelf de tijd om te herstellen. 
Esme Reflow Coaching

Hey, ik ben Esme van Reflow Coaching

Ik help jou om je goed in je vel te voelen

Als voedingsdeskundige en coach weet ik wat vrouwen ervan weerhoudt om zich goed in hun vel te voelen. Na jarenlang zelf moeite te hebben gehad met mijn zelfbeeld, mijn gewicht en mijn gezondheid, heb ik het roer omgegooid!

Wil jij, net als ik:

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:
Winkelwagen