Hoewel je ze niet ziet, zijn je hormonen voor een groot deel verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn. Heb jij last van klachten die te maken hebben met je cyclus, je gewicht, of je mentale gesteldheid? Volg dan deze tips voor een gezonde hormoonbalans.
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets aankoopt, dan kan het zijn dat ik daar een klein bedrag aan verdien. Het kost jou niets, en op deze manier kan ik deze website en blog blijven onderhouden. Alle producten die ik deel heb ik persoonlijk getest en goedgekeurd.
Inhoud
Waarom een gezonde hormoonbalans zo belangrijk is
Hormonen zijn chemische stofjes die boodschappen rondbrengen in je lichaam. Ze bewegen zich via je bloedsomloop van het ene orgaan naar het andere om ze aan te sturen om hun werk te doen. In dit artikel leggen we de focus op twee hormonen die ook wel bekend staan als vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron.
Oestrogeen
Dit hormoon bevordert een gezonde huid, stimuleert celgroei (goede en slechte cellen), en heeft onder andere invloed op je hersenfunctie, je slaap, en je libido. Het wordt ook wel het sociale hormoon genoemd, omdat het je meer extrovert maakt. Oestrogeen wordt vooral aangemaakt in de eerste helft van je cyclus.
Progesteron
Dit hormoon heeft een rustgevende werking op je hersenen, en het zorgt ervoor dat je lichaam zich op een eventuele zwangerschap kan voorbereiden. Het is ook ontstekingsremmend, goed voor je immuunsysteem en slaapkwaliteit. Het helpt ook om depressie en borstkanker tegen te gaan. Progesteron wordt vooral aangemaakt in de tweede helft van je cyclus.
Een natuurlijke, gezonde hormoonbalans
Oestrogeen en progesteron wisselen elkaar tijdens je cyclus af, en ze houden elkaar van nature in balans. Ze zorgen er voor een groot deel voor dat je goed in je vel zit, en dat je je energie, emoties en creativiteit op een gezonde, evenwichtige manier kunt benutten.
Een verstoorde hormoonbalans
Als je hormoonbalans in de war is, dan spreken we van hormonale disbalans. Dit zijn een aantal dingen waar je aan kunt merken dat je vrouwelijke hormonen, en dus specifiek oestrogeen en progesteron, uit balans zijn:
- Pijnlijke menstruatie
- Hevige bloeding tijdens menstruatie
- Een zeer lange of korte of onregelmatige cyclus
- Moeite met afvallen (vooral rond je middel)
- Chronische stress
- Pijnlijke borsten
- Premenstrueel syndroom (PMS)
- Endometriose
- Cysten op de eierstokken of in de borsten
- Moeite met slapen
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Neerslachtigheid
- Hoge bloeddruk
- Brain fog
- Opgeblazen gevoel
Herken jij jezelf in een aantal van deze symptomen? Verloopt je cyclus niet zoals het zou moeten? Dan is het een goed plan extra aandacht te besteden aan je hormoonbalans.
Blijven de klachten aanhouden? Ga dan zeker eens bij de huisarts langs.
Hoe raken je hormonen eigenlijk uit balans?
Een verstoorde hormoonbalans, oftewel hormonale disbalans kan onder andere veroorzaakt worden door onevenwichtige voeding, stress, en invloeden van buitenaf. Dit laatste noemen we ook wel hormoonverstoorders. Meer specifiek zijn dit chemische stoffen die de natuurlijke hoeveelheid hormonen in je lichaam verstoren.
Hormoonverstoorders
De impact van chemische stoffen op de gezondheid is lange tijd onderbelicht geweest. Gelukkig komt er nu steeds meer aandacht voor. Zo is de Belgische overheid recent een sensibiliseringscampagne gestart om dit probleem specifiek bij zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens onder de aandacht te brengen.
Als we kijken naar de vrouwelijke cyclus, dan vormen xeno-oestrogenen vaak een probleem. Dit zijn synthetische oestrogenen, chemische stoffen dus, die de werking van natuurlijke oestrogeen nabootsen.
Deze nep-oestrogenen zijn vele malen sterker dan hun natuurlijke tegenhanger. Hierdoor verstoren ze je natuurlijke hormoonbalans. De xeno-oestrogenen zorgen voor een teveel aan oestrogenen in je lichaam, en tegelijkertijd ook voor een daling in progesteron. De symptomen hiervan hebben we hierboven al besproken.
Je vindt xeno-oestrogenen onder andere in:
- Hormonale anticonceptie zoals de pil en de hormoonspiraal
- Hormoonvervangende medicijnen: synthetische hormonen, voornamelijk voor vrouwen in perimenopauze om eventuele klachten te verminderen
- Vlees, kip en andere dierlijke producten, vooral als het niet-biologisch is
- Plastic, zoals bisfenol A en ftalaten; dit zijn zachte plastics
- Chemische producten, zoals pesticiden, sulfaten (gebruikt in zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen), parabenen (gebruikt in onder andere shampoo, zeep, tandpasta), dioxines (gebruikt in gebleekte producten zoals koffiefilters en tampons)
Je hormoonbalans herstellen
Nu dat je weet wat een gezonde hormoonbalans in de weg kan staan, kun je er ook rekening mee houden in je dagelijkse leven. Op deze manier kun je met een holistische kijk je hormoonbalans herstellen. Deze 7 tips kunnen je hierbij helpen.
#1 Voeding voor een gezonde hormoonbalans
Ik blijf het graag herhalen: met de juiste gezonde voeding kun je je gezondheid optimaal ondersteunen. Voor een gezonde hormoonbalans, kan ik je het volgende voedingsadvies meegeven:
- Kies voor biologische groenten en fruit om minder xeno-oestrogenen binnen te krijgen. Vooral aardbeien, spinazie, nectarines, perziken, appels bevatten over het algemeen een grote hoeveelheid pesticiden. Bij de biologische variant is dit niet het geval.
- Kies voor biologisch vlees. Niet-biologisch opgegroeide dieren krijgen xeno-oestrogenen om de groei te bevorderen. Ook is het een goed idee om 2 à 3 keer in de week vegetarisch te eten.
- Eet voldoende jodium, want dit maakt je minder gevoelig voor oestrogeen en het helpt om oestrogeen af te breken. Je vindt jodium in vis, schaaldieren, zeewier en brood.
- Eet wat vaker zaden en pitten zoals lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenzaden en sesamzaadjes. Hierin zit onder andere vitamine E, zink en ijzer. Dit zorgt voor een betere balans tussen oestrogeen en progesteron.
- Eet gezonde vetten, want hormonen zoals oestrogeen en progesteron bestaan voor een groot deel uit cholesterol, en dus uit gezonde vetten. Denk aan avocado, vette vis, algen, olijfolie, noten en zaden, een supplement met omega-3 vetzuren.
- Eet wat vaker spruitjes, broccoli, bloemkool, Chinese kool, boerenkool. Zo ondersteun je je lever; het orgaan dat zorgt voor de afbraak van oestrogeen.
- Zorg voor een goede stoelgang om een teveel aan oestrogeen af te voeren. Zie ook: 6 tips voor een gezonde spijsvertering.
#2 Voeding kopen en bewaren
Wanneer je boodschappen doet, schenkt dan ook aandacht aan de verpakkingen van voedsel. Vermijd plastic zoveel mogelijk. Kies daarentegen voor karton, glas, een papieren of stoffen zak.
Thuis bewaar je eten (gekookt of ongekookt) ook best niet in plastieken bakjes. Glas of roestvrij staal zijn een betere oplossing. Dit geldt ook voor eten/drinken dat je opwarmt en invriest.
#3 Dagelijkse verzorging
In de dagelijkse verzorging wordt héél veel plastic en chemische stoffen gebruikt. Let hierop en maak bewuste keuzes. Dingen waar je aan kunt denken zijn deodorant, zeep, tandpasta, shampoo, wasmiddel, parfum, cosmetica. Kijk zowel naar de verpakking als de ingrediënten. Hoe natuurlijker, hoe beter.
Duurzaam en natuurlijk
Op zoek naar inspiratie voor een natuurlijke dagelijkse verzorging? Wat dacht je van de volgende producten?
#4 Hormoonvrije anticonceptie
Hormonale anticonceptie bevat veel synthetische oestrogenen, maar heeft niet hetzelfde balancerende effect als natuurlijk oestrogeen. Bovendien stopt je ovulatie, en dus zal je lichaam niet automatisch progesteron aanmaken. Dit zorgt voor een nog grotere hormonale disbalans. Dit is één van de redenen waarom vrouwen die aan de pil zijn, een grotere kans hebben op depressie en een hele rits aan andere gezondheidsproblemen.
Het kan dus zeker de moeite waard zijn om over te stappen op niet-hormonale anticonceptie zoals een condoom of een hormoonvrije koperspiraal. Een optie die je zeker ook kan bekijken (bijvoorbeeld in combinatie met een condoom) is natuurlijke anticonceptie. Hierbij kijk je naar en meet je de symptomen van je lichaam om te bepalen wanneer je in je vruchtbare periode zit (rond je ovulatie).
#5 Meer bewegen
Door te bewegen help je je lichaam om een teveel aan oestrogeen af te voeren. Vooral manieren van bewegen en sporten waarvan je lekker gaat zweten, zijn effectief. Denk bijvoorbeeld aan HIIT, een spinning les, of Zumba.
#6 Genoeg water drinken
Genoeg water drinken is ook belangrijk om een teveel aan oestrogeen uit je lichaam af te voeren. Over het algemeen raden we 1,5 tot 2 liter water per dag aan. Lees ook: 5 tips om voldoende water te drinken.
#7 Minder stress
Stress is gelinkt aan je stresshormoon cortisol. Door een te hoog cortisolniveau zal je progesteron minder aanslaan, en dus minder goed zijn rustgevende en balancerende werking doen. Daarom is het belangrijk om je stress zo goed mogelijk binnen de perken te houden. Lees ook: Zo kun je chronische stress verminderen: 9 tips die je meteen kunt toepassen.
Vind jouw natuurlijke flow
Wil jij graag meer weten over je vrouwelijke cyclus en hoe je kracht kunt halen uit jouw unieke, natuurlijke flow? Dan is het Reflow traject het aangewezen startpunt. Je leert er onder andere:
- hoe de vrouwelijke cyclus in elkaar zit
- hoe je kunt leven volgens je cyclus
- hoe gezonde voeding je cyclus kan ondersteunen
Daarnaast gaan we tijdens het Reflow traject ook dieper in op je doelen, je eetpatroon, je mindset, en verschillende manieren om actief en fit te worden. Ideaal om jezelf op een holistische, intuïtieve manier te leren kennen. Klik op de knop voor info en aanmeldingen:
Hey, ik ben Esme van Reflow Coaching
Ik help jou om je goed in je vel te voelen
Als voedingsdeskundige en coach weet ik wat vrouwen ervan weerhoudt om zich goed in hun vel te voelen. Na jarenlang zelf moeite te hebben gehad met mijn zelfbeeld, mijn gewicht en mijn gezondheid, heb ik het roer omgegooid!
Wil jij, net als ik:
- met meer energie en plezier door het leven gaan
- je goed in je vel voelen
- een gezond gewicht behalen én behouden
- je zelfzeker voelen
Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:
Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring