6 opvallende fouten bij het afvallen die iedere vrouw al heeft gemaakt

Fouten bij het afvallen
Klik om te delen op social media:

Het is zover. Je hebt besloten om voor jezelf te kiezen. Je wilt je goed in je vel voelen, meer energie hebben, fitter zijn. Je wilt eindelijk wat overtollige kilo’s kwijt, waar je al zolang mee struggelt. Welke fouten bij het afvallen je alvast niét wilt maken, lees je hier!

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets aankoopt, dan kan het zijn dat ik daar een klein bedrag aan verdien. Het kost jou niets, en op deze manier kan ik deze website en blog blijven onderhouden. Alle producten die ik deel heb ik persoonlijk getest en goedgekeurd. 

Een gezonde levensstijl. Hoe begin je daar nu aan, en nog belangrijker, hoe ga je het volhouden? Misschien ben je iemand die eeuwig aan het jojoën is, of heb je het afvallen nooit langer dan een maand vol gehouden. Ik kan je vertellen, je bent niet de enige! Want heel veel vrouwen kunnen het afvallen moeilijk volhouden.

We beginnen vol goede moed aan ons gezonde avontuur, maar lopen steeds tegen dezelfde problemen aan. En zo loopt het fout, en geven we uiteindelijk op. Ik kom het heel vaak tegen bij de vrouwen die in de Reflow Coaching community starten. Ze hebben meestal dezelfde fouten gemaakt bij het afvallen. Welke dat zijn, lees je hier. Zodat je alvast een voorsprong hebt, wanneer jij er klaar voor bent om voor jezelf te kiezen.

Te lang zonder coach blijven aanmodderen

Dit is een fout die ik zelf ook té lang heb gemaakt. Ik wilde afvallen en ik was ervan overtuigd dat ik wel wist hoe ik dat ging doen. Ik had een hoop tips van het internet gehaald, en ging ermee aan de slag.

De eerste twee weken ging het goed, maar daarna lieten de resultaten steeds langer op zich wachten. En dat zorgde er natuurlijk voor dat mijn motivatie steeds minder werd, en ik het uiteindelijk opgaf.

Reflow coaching

Totdat ik besloot om tóch met een coach aan de slag te gaan. Dit betekende voor mij een keerpunt, omdat ik het niet meer alleen hoefde te doen. Ik hoefde niet alles meer van nul uit te zoeken, zonder dat ik echt wist of het ging werken of niet.

En daarom raad ik je aan om ook met een coach te starten. Of je nu kiest voor mij of iemand anders, een coach kan écht het verschil betekenen. Een goede coach:

 • Helpt je om je goed in je vel te voelen
 • Zorgt voor een complete aanpak
 • Geeft je motivatie
 • Biedt persoonlijke begeleiding
 • Helpt jou je grenzen te verleggen

Boek een online voedingssessie en leer hoe je je gezondheid kan ondersteunen met een evenwichtig, intuïtief voedingspatroon.

Alles tegelijk willen doen

Gezond eten, niet te veel snoepen, 10000 stappen per dag zetten, geen frisdrank meer drinken, naar de sportschool gaan, aan je mindset werken. Er is een hoop dat je kunt doen om je goed in je vel te voelen.

En de fout die veel vrouwen maken, is om dat allemaal tegelijk te willen doen. Dit leidt er ongetwijfeld toe dat je je overweldigd voelt. Met als gevolg dat je de weg kwijtraakt en het opgeeft. En dat is zonde!

Een gezond ontbijt

Dus hoe kan je dit nu het beste aanpakken? Stap-voor-stap! Maak voor jezelf een lijstje met dingen die je wilt doen om gezonder te leven. En kies er daar één of twee van om mee te beginnen. Bij Reflow Coaching starten we met een gezond ontbijt. Heb je dat onder de knie? Kijk dan naar je lunch, je avondeten, je tussendoortjes.

Hetzelfde geldt voor een actieve levensstijl. Is 10000 stappen een uitdaging voor jou? Begin dan bij een realistischer doel, zoals 6000 stappen. Doe daar iedere week 500 stappen bij, en zo zit je in 2 maanden op je streefdoel.

Jezelf dingen verbieden

Veel diëten gaan uit van het schrappen van voedingsstoffen. Je moet stoppen met koolhydraten eten, je mag geen suiker meer, je moet stoppen met vetten eten. Met dit soort methodes kun je in korte tijd wel wat gewicht verliezen, maar de meeste vrouwen kunnen deze manier van afvallen moeilijk volhouden. En we weten allemaal dat als je eenmaal stopt met het dieet, de kilo’s er weer aanvliegen.

Spoiler alert: om af te vallen hoef je geen voedingsstoffen te schrappen. Je lichaam heeft alle macronutriënten nodig om goed te functioneren. Bij gezond eten horen zowel koolhydraten, eiwitten als vetten. Het is wel belangrijk dat je bij voorkeur kiest voor de juiste, gezonde varianten van deze voedingsstoffen:

 • Volkorenbrood i.p.v. wit brood
 • Eieren i.p.v. over-bewerkte vleesvervangers
 • Proteïnechips i.p.v. aardappelchips
 • Volkorencrackers i.p.v. witte crackers
 • Quinoa i.p.v. witte rijst
 • Yoghurtmayo i.p.v. gewone mayonaise
 • Olijfolie i.p.v. boter
 • Vette vis i.p.v. vlees

Ik heb vooral geleerd om veel te drinken en gezonde keuzes te maken zonder dat je veel hoeft te laten. En dat gezond eten lekker is.

-MELISSA

Afvallen zonder plan

Dit komt je vast ook wel bekend voor. Aan de slag gaan zonder duidelijk plan. Je wilt graag afvallen, en dus ga je gezond eten en meer bewegen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want afvallen zonder plan loopt meestal uit op een mislukking. 

Als je succes wilt boeken, dan ga je specifieker moeten zijn. Wat betekent ‘gezond eten en meer bewegen’ precies voor jou? Wat ga je iedere dag, iedere week, iedere maand doen om je doel te bereiken? Schrijf deze dingen op en zorg ervoor dat je ze niet uit het oog verliest.

Habit tracker

Bij Reflow Coaching gebruiken we hiervoor een habit tracker. Een superhandige lijst van jouw gezonde gewoontes, waarmee je je voortgang heel gemakkelijk kunt bijhouden. 

Op mijn Pinterest bord vind je een hoop inspiratie om zelf een habit tracker te maken. Neem zeker eens een kijkje!

Afvallen op een manier die niet bij jou past

Nog een fout die veel vrouwen maken, is afvallen op een manier niet bij hen past. Het is niet omdat het voor andere mensen werkt, dat het voor jou ook automatisch werkt. Iedere vrouw is anders, ieder lichaam heeft zijn eigen behoeften. Dat hangt af van je bouw, je leeftijd, je gezondheid.  

Sommige vrouwen boeken veel succes met hardlopen, anderen niet. Sommige vrouwen gaan goed op intermittent fasting, anderen niet. Sommige vrouwen gaan graag naar de sportschool, anderen sporten liever thuis.   

En dat is allemaal oké, zolang jij maar iets vindt dat bij jou past en dat je leuk vindt. Op die manier zal je je gezonde levensstijl véél langer vol houden. 

Wil jij weten of intermittent fasting iets voor jou is? Dan is het boek “16:8” van Servaas Bingé een echte aanrader. Hij legt je het wat, waarom en hoe uit van intermittent fasting. Heel uitgebreid én in mensentaal. Er staan ook lekkere recepten in het boek.

Je schuldig voelen als je iets ongezonds eet

Nog iets wat past in het rijtje van fouten bij het afvallen, is een schuldgevoel. Je bent lekker bezig, je eet gezonde maaltijden en tussendoortjes, je drinkt 2 liter water op een dag. En dan komt het. Je hebt een borrel op het werk, een verjaardag, of je hebt een paar dagen vrij. En dan eet je weleens iets dat niet binnen je plan past.  

Je kan hier op twee manieren mee omgaan: je geniet ervan en je gaat weer door, of je gaat jezelf schuldig voelen. En dat laatste is een fout die veel vrouwen maken. Door je schuldig te voelen over wat je eet, krijg je op den duur een negatieve relatie met voeding. En dat werkt averechts als een gezonde, positieve levensstijl aan het creëren bent.  

Om dezelfde reden ben ik niet zo’n fan van een cheat day of een cheat meal. Het is absoluut géén probleem om af en toe iets ongezonds te eten. Sterker nog, dat is juist heel normaal. Maar maak er niet iets negatiefs van. Eet af en toe iets wat minder gezond is, omdat je het lekker vindt en omdat je ervan geniet. En ga daarna weer verder met je gezonde keuzes. Balans is de sleutel tot succes. 

Burger

Vermijd fouten bij het afvallen

Wil jij lekker en gezond eten zonder deze fouten te maken? Dan kan ik je helpen!

Tijdens een online voedingssessie nemen we samen jouw eetpatroon onder de loep. Wat zijn jouw doelen? Wat gaat er goed, wat kan er beter? Met voedingsadvies op maat neem jij terug de controle over jouw gezondheid. 

Afhankelijk van jouw behoeftes ontvang je advies, voedingsschema’s, recepten en andere tools om je voedingspatroon blijvend te verbeteren.

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes van Esme Reflow Coach direct in jouw inbox! Vul je gegevens in om je aan te melden:

Door op de knop te drukken, ga je akkoord met onze privacyverklaring


Klik om te delen op social media:

2 gedachten over “6 opvallende fouten bij het afvallen die iedere vrouw al heeft gemaakt”

 1. Ja, het is niet goed om alles tegelijk te willen doen. Vroeger maakte ik wel eens die fout maar met ouder worden heb ik geleerd dat je beter alles stap voor stap doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen